Doctor Kumy

Soluţii şi idei

Aspiraţia Centralizată

aspiratie-centralizata

Datorita gradului înalt de versatilitate al execuţiei reţelei de aspiraţie şi faptului că aceasta nu interacţionează în nici un fel cu celelalte tipuri de instalaţii, poate fi proiectată şi executată chiar dacă nu a fost inclusă în proiectul iniţial, atunci când construcţia se află în stadiul fizic la care se începe execuţia celorlalte tipuri de instalaţii. Folosind în bună măsura aceleaşi spaţii tehnice şi traversări între nivele sau la orizontală, reţeaua de aspiraţie centralizată poate fi pusă în operare în condiţii optime fără să compromită în nici un fel restul lucrărilor, buna funcţionare ulterioară a celorlalte instalaţii sau structura clădirii.

 

 

Menit să servească aceluiaşi scop ca şi aspiratorul portabil, Sistemul de Aspiraţie Centralizată abordează problema dintr-o altă perspectivă, orientată mai ales spre calitatea curăţeniei. Structural, Sistemul de Aspiraţie Centralizată se compune din trei părţi:

 

* Unitatea centrală, aspiratorul propriu-zis, include pompa de aspiraţie, sistemul de separare/filtrare a prafului şi rezervorul (containerul) de praf. Este amplasat în garaj, subsol sau în spaţiu tehnic, deci în afara zonei de locuit. Evacuarea aerului poate fi făcută chiar în exteriorul clădirii, eliminindu-se astfel definitiv din interiorul locuinţei chiar şi micro-particulele care au reuşit eventual să treacă de filtrele aparatului.

 

* Sistemul de tubulatură, încorporat în pereţii locuinţei încă din faza de construcţie (sau de reamenajare), are rolul de a racorda prizele de aspiraţie la unitatea centrală. Repartizarea acestora în interiorul locuinţei va fi proiectată judicios spre a se minimiza numărul de prize necesar pentru a deservi întreaga suprafaţă de aspirat, ţinându-se seama de faptul că racordul flexibil are o lungime de 9 (sau chiar 11) metri. Reţeaua de conducte de PVC este dublată de o reţea electrică de joasă tensine (24 V) destinată comenzii unităţii centrale la introducerea/scoaterea racordului flexibil în/din priză de aspiraţie sau cu ajutorul unui comutator montat pe mânerul racordului flexibil.

 

* Racordul flexibil şi setul de accesorii (perii electrice cu vibraţii, perii cu turbină, perii clasice, accesorii speciale, etc) cu care se efectuează practic toate operaţiunile de aspirare a prafului din covoare, podele, perdele, draperii, jaluzele, tapiţerii, haine şi chiar din automobilul aflat în garaj.

 

De la inceputul anilor '90 s-a marit importanta acordata standardului de confort al mediului ambiant. A fost recunoscuta importanta acestuia in primul rand printre constructori, receptivi la tot ceea ce este nou, mai apoi de cei atenti la problemele de sanatate ale constructiilor. Sanatatea oamenilor precum si calitatea mediului din incaperi au devenit valori tot mai importante, iar instalatia centralizata de aspiratie a prafului asigura aceste deziderate deoarece aerul aspirat din incapere este refulat in mediul exterior (dupa o tratare prealabila) reducandu-se astfel in mod esential concentratia de praf a aerului interior. Consideram ca pentru zilele noastre instalatia centralizata pentru aspiratia prafului a devenit o instalatie indispensabila, la fel ca instalatia de incalzire centrala a locuintelor moderne. Se practica realizarea instalatiei de aspiratie odata cu executia celorlalte tipuri de instalatii, din PVC de 2" in paralel cu realizarea lucrarilor de constructii montaj -la un pret acceptabil pentru toti beneficiarii. Punerea in functiune nu este legata de un anumit termen. In acest fel valoarea imobilului creste semnificativ cu costurile de investitie suplimentare minime si totodata se lasa la latitudinea beneficiarului alegerea ulterioara a tipului si performantelor agregatului de aspiratie.

In articolele anterioare s-au abordat aspecte generale legate de instalatia centralizata de aspiratie a prafului si particularitatile retelei de aspiratie. Lipsa de informatii se manifesta cel mai adesea in sfera aspiratorului central, aspect care apare in momentul alegerii acestuia.

La alegerea aspiratorului central este valabila regula generala de selectie, pornind de la interesele clientului, care tin seama de:

o cheltuieli, care pot sa insemne cheltuieli de investitie si, mai ales, de exploatare (ex. costul sacilor pentru colectarea prafului, cheltuielile de energie electrica etc.);

o tehnica de curatire adoptata (aspiratie uscata sau umeda);

o intretinere a agregatelor si respectiv simplitatea exploatarii acestora (separarea prafului, etc.), puterea (instalata si absorbita), durata de viata a electromotorului, calitatea aerului refulat in atmosfera exterioara, nivelul de zgomot.

Pentru furnizorul de echipamente prezinta interes functionarea sistemului de instalatii si apoi, aspectul legat de caracterul defectelor, al reclamatiilor precum si de numarul acestora.

Dintre aspectele mentionate, care se influenteaza reciproc modul de separatie a prafului (particulelor solide retinute) are o pondere mare.

Desigur elementul de baza ramane puterea financiara a beneficiarului care la randul ei poate sa ingradeasca (sa limiteze) procesul de selectie.

Costurile sunt influentate de: tipul motorului instalat (trough-flow sau bypass), caracteristicile tehnice a acestuia (diametru, putere, numarul treptelor de turatie), modul de separare a prafului, standardul instalatiei (comanda, densitatea prizelor de aspiratie), modul de executie a centralei de aspiratie (materiale, protectii anticorozive) si de dimesiune (capacitate de colectare), aspecte ce se trateaza in detaliu in cele ce urmeaza.

Este indicat sa se atraga atentia beneficiarului in momentul analizarii preturilor de achizitie asupra aspectului legat de puterea de aspiratie a aspiratorului central care, functie de rezistentele hidrulice ale instalatiei, determina o putere de aspiratie la prize comparativa cu puterea optima a unui aspirator portabil (cu sacul gol), putere care in timpul exploatarii va fi mai mare la instalatia centrala de aspiratie comparativ cu aspiratorul portabil.

Puterea de aspiratie mai mica in exploatare a aspiratorul portabil comparativ cu instalatia centrala se datoreste capacitatii reduse a sacului pentru praf, care determina reducerea puterii de aspiratie imediat dupa punerea in functiune, deci pe parcursul exploatarii puterea utila va deveni mult mai mica comparativ cu puterea nominala, posibil sa atinga chiar si valoarea zero la unele tipuri cand sacul pentru praf este plin. Modul de ofertare simplificat pentru clientii "laici" ia in considerare caracteristicile tehnice stabilite pe baza suprafetei si a punctelor de aspiratie, dar nu tin cont de caracteristica cladirii, respectiv a instalatiei centrale de aspiratie. La alegerea corecta a aspiratorului central insa, se va tine seama de lungimea de aspiratie care este dependenta de numarul si inaltimea nivelurilor constructiei. Aceste date tehnice sunt corelate cu lungimea furtunului flexibil de aspiratie de 9m (practicat in America), date care pot suporta modificari functie de repartizarea gurilor de aspiratie determinata de utilizarea furtunurilor de o alta lungime (rezulta din partiul de arhitectura).

Supradimensionarea puterii de aspiratie se justifica daca se doreste o putere de curatire peste valoarea medie si o siguranta mai mare impotriva colmatarii.

Puterea suplimentara pentru protejarea impotriva colmatarii este necesara daca exista riscul/posibilitatea aspirarii gunoaielor de dimensiuni si/sau caracteristici neobisnuite, sau sunt cerinte pentru utilizarea neconventionala a instalatiei.

Cele mai multe controverse sunt legate de puterea de aspiratie a aparatului. Clientii, de obicei, fac analogie cu valoarea puterii electrice, caracteristica a aspiratoarelor portabile. Acesta reprezinta in fapt valoarea maxima teoretica a puterii electromotorului, fara a lua in considerare pierderile, fiind deci puterea maxima absorbita dar ea nu spune nimic despre puterea utila caracteristica aspiratiei. Puterea nominala este diminuata in mod semnificativ de pierderile interioare ale sistemului, care in cazul aspiratoarelor portabile este preponderent pricinuita de retinerea prafului, iar la instalatiile centrale, de reteaua de aspiratie incorporata in structura constructiei si de tubul flexibil (riflat, de lungime mare).

Puterea de curatire a aspiratorului este caracterizata de puterea utila de aspiratie exprimata in watt, valoare care, nu intamplator, in majoritatea cazurilor nu se comunica pentru aspiratoarele portabile.

Puterea utila de aspiratie este valoarea obtinuta pe de o parte din valoarea vidului creat (exprimat in mmCA), iar pe de alta parte din valoarea debitului de aer (exprimata in l/s sau m3/h), care la modelele de baza este in jur de 300-400W, iar la aspiratoarele de capacitate mai mare, sau cu doua motoare, variaza in domeniul 500-1000W. Valoarea maxima caracteristica diferitelor tipuri de motoare se atinge la valori optimizate ale diametrului de racordare. Practic, diametrul de racordare caracterizeaza capacitatea aparatului de vehiculare a aerului.

Valorile maxime ale puterii de aspiratie si a debitului de aer vehiculat comunicate de catre furnizorii de centrale de aspiratie reprezinta de fapt date care pot induce in eroare clientii neavizati, deoarece acesti clienti nu stiu ca acestea reprezinta valorile extreme ale curbei caracteristice de functionare si nu se apropie de punctul de functionare real. Incercarea de comparare de catre clienti, a valorilor vacuumelor realizate poate fi gresita deoarece din punctul de vedere al puterii de curatire, valoarea mai mare a vacuumului este necesara pentru curatirea carpetelor sau covoarelor mai groase, deci in interesul aspiratiei in profunzime. In America, pe langa stilul de construire si modul de realizare a pardoselilor finite este diferit fata de tarile europene. Casele cu structura din lemn (mai ieftine) sunt mai raspandite si au pardoselile acoperite cu mocheta, fapt care justifica necesitatea unui vacuum mai avansat si apelarea la capete aspirante cu perii rotative actionate de motoare inglobate. Avand in vedere gama mare a tipurilor de pardoseli (descoperite si acoperite) este recomandata utilizarea aspiratoarelor cu putere aspiranta reglabila (in trepte).

Constructia motoarelor utilizate in centralele de aspiratie din categoria casnic sau semiprofesional, seamana cu a celor incorporate in aspiratoarele portabile. Motorul cu colector, perii din grafit si turbina sunt asamblate intr-un spatiu comun, in aceeasi carcasa, avand caracteristici proprii - diferite de cazul aspiratorului portabil.

Un tip constructiv de baza este motorul cu sistem "trough- flow", la care aerul aspirat (de lucru) realizeaza si racirea motorului. Aceste motoare necesita o filtrare a aerului cu filtre fine deoarece in caz contrar i se reduce mult durata de viata si presupune cheltuieli de intretinere mai mari pentru o durata de viata mai mare.

Un alt sistem constructiv este denumit "by-pass", la care turbinele conduc aerul aspirat printr-o deschidere laterala, iar racirea motorului se face cu aer exterior. Si la aceste tipuri constructive este indicat sa se utilizeze filtre fine in interesul maririi, in mod esential, a duratei de viata. Acest aspect este adesea neglijat, omitandu-se conditia de calitate necesara pentru aerul din exterior care raceste motorul si lagarele iar daca acesta este incarcat cu praf, reduce semnificativ durata de viata a aspiratorului. In medii cu praf este indicata utilizarea motoarelor sistem "trough - flow" echipate cu filtre fine.

Aparatele de calitate superioara, care provoaca mai putine probleme atat furnizorilor cat si beneficiarilor, sunt cele dotate cu filtre fine. Montarea filtrelor este avantajoasa cu conditia respectarii graficului lor de intretinere (curatire si inlocuire).

Conform prescriptiilor de fabricatie a motoarelor cu colector si perii din grafit , schimbarea periilor se face la intervale de 700- 1100 ore de functionare, fiind o conditie pentru realizarea turatiei nominale. Durata de viata pana la reparatia capitala a motorului este dependenta de modul de exploatare a acestuia (filtrare, racire).

In spatiile publice si industriale unde se necesita o utilizare intensiva, in mod continuu, de mai multe ore pe zi a centralei de aspiratie, datorita necesitatii frecvente a reparatiilor capitale, este mai indicat sa se utilizeze pompa de vid cu motor asincron, care desigur, apartine altei categorii de preturi.

 

Sistem inovator de curatare a caselor si apartamentelor

 

 

Respiram un aer de doua pana la de cinci ori mai poluat in casa decat afara si intalnim de trei ori mai multe cazuri de astm si alergii acum decat cu 50 de ani in urma. Importanta mentinerii unui mediu sanatos, nevoia de a avea nu numai suprafete impecabile, fara murdarie si praf, dar si o imbunatatire a calitatii aerului pe care il respiram, au dat nastere unui sistem inovator de curatenie, care poate fi folosit deopotriva in vile cu suprafete generoase si apartamente de bloc sau garsoniere. Sistemul de aspirare centralizata a fost conceput pentru a preveni simptomele de alergie si pentru a transforma spatiul interior intr-unul curat si protejat din punct de vedere igienic.

 

Eficienta lui consta in faptul ca nu trimite particulele aspirate de micropraf inapoi in spatiul de locuit, fiind benefic pentru persoane cu afectiuni respiratorii, nou-nascuti, persoane alergice la praf. Pe langa aceste proprietati, avantajele sistemului sunt multiple. Aspirarea se face in cazul de fata fara a trage aspiratorul prin toata casa sau a urca scarile cu el in brate, fara a deschide geamurile, fara a sterge praful dupa aspirat si fara a trezi vecinii sau membrii familiei cu zgomotul puternic al motorului. Pentru ca unitatea centrala se afla la distanta fata de incaperile locuite, este foarte discret si silentios si va permite sa aspirati chiar si cand cineva se odihneste in camera.

 

O serie de accesorii special concepute faciliteaza curatarea chiar si in acele zone din casa unde este greu de ajuns: colturi, calorifere, grinzi, dulapuri de haine etc. Se poate aspira nu numai praful de pe podea, dar si de pe orice alta suprafata (teracota, marmura, gresie, lemn sau textil). Fiind un sistem in sine si nu un aparat elecrocasnic, puterea sa de aspirare este mult mai mare decat a oricarui alt aspirator de pe piata.

 

Detalii tehnice

 

 

Sistemul trebuie prevazut inca din stadiul de concepere a planului de constructie sau de renovare a locuintei. Reteaua speciala de tuburi din PVC este fixata sub podea (in sapa) sau in pereti, aceasta conducand praful de la prize la unitatea centrala de aspirare, care de obicei este amplasata in spatiile pentru utilitati (garaje sau spatii pentru centrale termice, pivnite sau poduri in cazul vilelor, si balcoane in cazul apartamentelor).

 

Prizele de aspirare sunt la fel de discrete precum cele clasice. Cele din dotarea standard a sistemului sunt albe, insa pot fi comandate si unele cu design si culori deosebite. Exista mai multe tipuri de prize de aspirare: de perete, de plinta si de pardoseala. Prin simpla introducere a racordului flexibil intr-una din prizele instalatiei, aspiratorul va porni automat.

 

Praful aspirat in aparat este colectat intr-un container special in unitatea centrala, in timp ce procentajul foarte redus de particule de micropraf care nu sunt captate de filtru, unde stau acarienii si bacteriile, sunt eliminate in afara casei prin sistemul de ventilatie. Nu exista absolut nici un risc legat de piesele electrice, de la conectare pana la gurile de aspirare, si nici la reteaua de tuburi.

 

Varietate

 

 

Capacitatea centralelor de aspirare se adapteaza fiecarei locuinte in parte in functie de suprafata, numar de utilizatori si prize disponibile. Astfel, pentru vile se foloseste sistemul STANDARD 250 - 450 mp, pentru apartamente de lux cu suprafete mari sau duplexuri, sistemul MEDIA 150 - 250 mp, iar pentru apartamente si garsoniere, sistemul MINI 50 - 150 mp

Conceperea acestui sistem s-a realizat prin parteneriate cu renumiti medici pneumologi. Prin noile tehnologii aplicate se doreste tragerea unui semnal de alarma referitor la gradul de poluare, factorii alergeni si incidenta astmului bronsic. Eficienta lui consts in faptul ca nu trimite particulele aspirate de micropraf inapoi in spatiul de locuit, fiind benefic pentru persoane cu afectiuni respiratorii, nou-nascuti, persoane alergice la praf .

 

Reteaua speciala de tuburi din PVC este fixata in sapa sau in pereti, aceasta conducand praful de la prize la unitatea centrala de aspirare, care de obicei este amplasata in spatiile pentru utilitati. Prizele de aspirare sunt la fel de discrete precum cele clasice. Prin simpla introducere a racordului flexibil intr-una din prizele instalatiei, aspiratorul porneste automat

Instalator

Ai o avarie? Pe cine suni?

Instalator Oradea - Instalaţii sanitare: montaj robinet, montaj cada, montaj cabina dus, montaj chiuveta, montaj vas WC, inlocuire vane si robineti, etc.

Electrician

Ne adresăm tuturor celor care caută un electrician şi doresc să beneficieze de lucrări efectuate de un profesionist cu minim 10 ani experienţă în domeniul reparaţiilor şi instalaţiilor electrice.

Servicii pentru

  • Persoane Fizice
  • Societăţi comerciale
  • Asociaţii locatari
  • Banci
  • Companii de asigurări
  • Magazine
Sunteți aici:Home Soluţii şi idei Aspiraţia Centralizată